top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAvoketa

6 συν 1 ποιότητες που διαθέτει ένας καλός παιδαγωγός

Έγινε ενημέρωση: 23 Νοε 2021

Αφήνετε καθημερινά το παιδί σας στα χέρια του προσωπικού ενός σχολείου. Εμπιστεύεστε εύκολα τον εκάστοτε παιδαγωγό ή πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί αρκετά; Ποιες είναι οι ποιότητες εκείνες που τον κάνουν έμπιστο σε εσάς; Τι ιδιότητες ή ικανότητες πρέπει να κατέχει που θα σας έκαναν να νιώθετε ασφαλής;

Ας δούμε 6 + 1 αρετές που χρειάζεται να διαθέτει ένας καλός παιδαγωγός.



- Έχει υπομονή


Η υπομονή είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό, που δεν μπορεί όμως να λείπει από τη λίστα. Είναι πολλές οι περιστάσεις κατά τις οποίες ένας παιδαγωγός χρειάζεται να επιδεικνύει υπομονή. Σίγουρα θα του χρησιμεύσει την ευαίσθητη περίοδο της προσαρμογής των παιδιών στο σχολείο, θα του χρησιμεύσει για να διαχειριστεί πολλές διαφορετικές προσωπικότητες την ίδια στιγμή, να διαχειριστεί τα διαφορετικά θέλω ή τα tantrums των παιδιών, τις συγκρούσεις, και πάει λέγοντας. Δίχως αυτή πολύ σύντομα θα βρεθεί σε ένα τέλμα, η ενέργεια του θα έχει στερέψει και πιθανότατα θα εξωτερικευτεί ως εκνευρισμός που δεν θα τον βοηθήσει να διατηρήσει την ηρεμία και την παραγωγικότητα της ομάδας του.



- Ικανότητα διαχείρισης συγκρούσεων


Οι εντάσεις δε λείπουν από μια σχολική τάξη κι έτσι ο παιδαγωγός πολλές φορές χρειάζεται να παρέμβει εκεί που είναι ανάγκη. Πρέπει όμως να μπορεί και να αντιληφθεί αν και πότε είναι καλύτερο να παρέμβει για να εξισορροπήσει μια κατάσταση. Γιατί μερικές φορές η λύση έρχεται από τα ίδια τα παιδιά και καλό είναι να τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τα ίδια ώστε να αναπτύξουν κιόλας την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αν τελικά χρειαστεί να διαχειριστεί μια σύγκρουση, είναι σημαντικό να είναι δίκαιος και να υπολογίσει τα συναισθήματα όλων όσων έχουν πάρει μέρος σε αυτή.



- Είναι δίκαιος/η


Εκτός του ότι βοηθά στη διαχείριση συγκρούσεων να είναι ο παιδαγωγός δίκαιος, βοηθά και τη σχέση του με τα παιδιά. Είναι προς όφελος του να δείχνει αμερόληπτος για να μπορέσει εντέλει να τον εμπιστευτεί το παιδί. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολύ καλά πότε κάποιος τους αφαιρεί το δίκαιο και αν υπάρχουν πληγωμένα αισθήματα και ανικανοποίηση, πιθανό να επέλθει μια ανισορροπία στην τάξη. Αν δε βλέπουν να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο και σταθερό μοτίβο από τον παιδαγωγό στον τρόπο αντιμετώπισης των ίδιων και των καταστάσεων, σιγά σιγά μπορεί να χάσουν την αίσθηση του τι είναι δίκαιο και να αρχίσουν τα δοκιμάζουν τα όρια.



- Έχει ενσυναίσθηση


Βασικό χαρακτηριστικό όποιου εργάζεται με παιδιά. Το να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να συναισθάνεσαι το πρόβλημά του, να το αναγνωρίζεις και τον βοηθάς στην επίλυσή του, δίνει έναν ακόμη λόγο στο παιδί να σε εμπιστευτεί και να σου ανοιχτεί. Ακόμα κι όταν ένα παιδί εκδηλώνει μια συμπεριφορά που δεν την περιμένουμε, χρειάζεται να την αναγνωρίσουμε και να το βοηθήσουμε να αναπτύξει τη συναισθηματική νοημοσύνη του. Δεν κρίνουμε το παιδί και τη συμπεριφορά του αλλά δίνουμε αξία στο πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή.



- Είναι συνοδοιπόρος


Έχουμε συνηθίσει σε παραδοσιακά σχολεία τον παιδαγωγό να είναι μια επιβλητική φιγούρα, κάποιος που γνωρίζει τα πάντα και αποφασίζει τι και πότε θα το μάθουν τα παιδιά. Ένας σύγχρονος καλός παιδαγωγός όμως στην πραγματικότητα αφουγκράζεται τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τα εμπλέκει στη μαθησιακή διαδικασία. Θα επιτρέψει ένα μαθησιακό γεγονός που προκύπτει από τα ίδια τα παιδιά να οδηγήσει σε κάτι άλλο από αυτό που μπορεί να είχε αρχικά στο μυαλό του. Κάνει λάθη και μαθαίνει μαζί με τα παιδιά. Είναι συνοδοιπόρος τους στη μαθησιακή εμπειρία αναπτύσσοντας μια ισότιμη σχέση.



- Είναι καλός ακροατής


Είτε πρόκειται για τις ανάγκες των παιδιών είτε για μια φανταστική ιστορία που επινόησαν την προηγούμενη μέρα, ο παιδαγωγός πρέπει να δείχνει και να είναι πρόθυμος να ακούσει τα πάντα δίχως επικριτική διάθεση. Ότι και να πει ένα παιδί περιμένει να έχει την προσοχή του παιδαγωγού ο οποίος θα συμμεριστεί τη χαρά ή τη στεναχώρια του. Έχουν αξία αυτά που έχουν να μας πουν και το κυριότερο; θέλουν να τα μοιραστούν μαζί μας. Πώς να μη δείξουμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας;



- Έχει φαντασία/Είναι δημιουργικός


Η φαντασία είναι χρήσιμη σε έναν παιδαγωγό καθώς μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να προετοιμάσει κατάλληλα το περιβάλλον της τάξης, να σκεφτεί δημιουργικά ως προς τις δραστηριότητες που θα προσφέρει ή να διαχειριστεί απρόβλεπτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Paul Torrance, η δημιουργικότητα συνάδει με την ευρηματικότητα στο τρόπο που ο παιδαγωγός αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα σε μια τάξη και στις λύσεις που βρίσκει. Ο ίδιος, σε άρθρο του, την ορίζει ως τη διαδικασία ανάπτυξης αυθεντικών ιδεών ή υποθέσεων και την ικανότητά του να τις τεστάρει, να τις μεταβάλλει και να τις επικοινωνεί. Αυτό που εξηγεί με άλλα λόγια είναι πόσο πολυδιάστατη είναι η δημιουργικότητα γιατί μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ πλαίσιο καταστάσεων.


Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις ποιότητες που είναι σημαντικό να κατέχει ένας παιδαγωγός από το πρίσμα μιας παιδαγωγού. Ποιες είναι οι αρετές εκείνες που βρίσκετε εσείς σημαντικές σε αυτόν που διαπαιδαγωγεί το παιδί σας;


Βιβλιογραφία

https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED078435.pdf

 

Όλγα Ντίνα

Reggio Emilia & Montessori inspired teacher

BA in Early Childhood Studies - Certified Children’s Yoga Teacher - Certified AMI 3-6 Montessori Classroom Assistant



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page