top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαAvoketa

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ 18 ΜΗΝΩΝ: 12 ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


Έχετε κι εσείς ένα μωρό που κάθε μέρα ζωηρεύει όλο και πιο πολύ και αδημονεί να ανακαλύψει τον κόσμο; Εάν αναζητάτε διασκεδαστικές δραστηριότητες για βρέφη 18 μηνών που θα το απασχολήσουν ευχάριστα, θα το κάνουν χαρούμενο και θα το βοηθήσουν να αναπτύξει καινούριες δεξιότητες, έχουμε καταρτίσει την τέλεια λίστα.


Δραστηριότητες Για Βρέφη 18 Μηνών: Στόχοι Που Έχουν


Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι μπορούν να μάθουν και να καταλάβουν τα μωρά σε ηλικία 18 μηνών. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αναπτυξιακού σταδίου στο οποίο βρίσκεται το μωρό μας και τι άλλους στόχους μπορούμε να θέσουμε μέσα από το παιχνίδι εκτός από τη διασκέδαση που φυσικά είναι το νούμερο ένα;

Τα περισσότερα νηπιάκια σε αυτή την ηλικία γνωρίζουν 10 λέξεις και μπορούν να καταλάβουν έως και 50 λέξεις. Άλλωστε από τους 18 μήνες και έπειτα ο ρυθμός με τον οποίο αρχίζει και αυξάνεται το λεξιλόγιό τους είναι ραγδαίος. Επιπλέον, αρχίζουν και κατανοούν την αίσθηση του χρόνου, τις βασικές σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος, και τη διαφορά ανάμεσα στο “ναι” και στο “όχι”. Σε κινητικό επίπεδο μπορούν πλέον να περπατούν χωρίς στήριξη.


Διασκεδαστικά Παιχνίδια Για Τους Μικρούς Σας Εξερευνητές


Είναι σημαντικό για τα νήπια αυτής της ηλικίας των 18 μηνών να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και αδρή κινητικότητα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη γλωσσική και επικοινωνιακή τους ικανότητα! Θα έχετε προσέξει ότι το παιχνίδι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τα πετύχουν αυτά. Οι παρακάτω δραστηριότητες για παιδιά 18 μηνών είναι χωρισμένες ανάλογα με το βασικό όφελος που έχει η κάθε μία.

Δραστηριότητες για Συντονισμό Χεριού-Ματιού

Μια σημαντική δεξιότητα που αποκτάται σε αυτή την ηλικία ειναι ο συντονισμός χεριού-ματιού. Αν και πολλά νήπια αρχίζουν και την κατακτούν νωρίτερα, η πλειοψηφία των νηπίων στους 18 μηνές έχει καλύτερο έλεγχο των κινήσεων των χεριών τους. Κατ’ επέκταση είναι μια κατάλληλη περιόδος για να τα βοηθήσετε να την αναπτύξουν περαιτέρω. Οι παρακάτω δραστηριότητες βοηθάνε στον συντονισμό χέριου-ματιού.

 • Παίξτε με φούσκες: Οι σαπουνόφουσκες είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες για βρέφη 18 μηνών γιατί μπορείτε να παίξετε με αυτές με πολλούς τρόπους! Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τις κυνηγήσουν, να τις σκάσουν, ή να φτιάξετε διάφορα σχήματα με αυτές, όπως έναν κύκλο από φούσκες.

 • Παίξτε με μπάλες: Μια μπάλα σας δίνει αμέτρητες ευκαιρίες για παιχνίδι. Μπορείτε να την κυνηγήσετε στον κήπο, να την πετάτε για να την πιάσετε, ή να την κυλήσετε στο πάτωμα ή σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Όσο πιο πολλά άτομα συμμετέχουν στο παιχνίδι, τόσο το καλύτερο.


* Προσπαθήστε να αποφύγετε το χαρτί και τα μολύβια καθώς έχουν αιχμηρές γωνίες. Ασχολίες για Ανάπτυξη Λεπτής Κινητικότητας • Ζωγραφίστε: Με κηρομπογιές ή μαρκαδόρους και ένα μεγάλο κομμάτι από χαρτόνι μπορείτε να σχεδιάστε ή να χρωματίσετε. Αφήστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι θέλουν εντελώς αυθόρμητα χρησιμοποιώντας μόνο τη φαντασία τους, όμως πάντα με επίβλεψη. Μεγάλης σημασίας είναι το τι αντικείμενα θα είναι διαθέσιμα στα παιδιά για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.


 • Παίξτε με πλαστελίνη: Δώστε στα παιδιά σας λίγη πλαστελίνη για να δουν τι μπορούν να δημιουργήσουν! Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά περιορίζονται σε όσα καταφέρνουν να πλάσουν χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος και ο στόχος είναι να εξερευνήσουν τις ικανότητές τους διασκεδάζοντας!

Δραστηριότητες για Ανάπτυξη Αδρής Κινητικότητας

 • Χτίστε έναν πύργο με τουβλάκια: Δημιουργήστε έναν πύργο με τουβλάκια ή χάρτινα κουτιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια, ή να κάνετε έναν συνδυασμό των παραπάνω. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γκρεμίσουν αυτά που έχτισαν χρησιμοποιώντας τα χέρια, τα πόδια ή άλλα αντικείμενα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα για παιδιά 18 μηνών μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα για περισσότερη ώρα απ’ όσο φαντάζεστε!

 • Χορέψτε μαζί: Αυτή η δραστηριότητα είναι διασκεδαστική τόσο για μεγαλύτερα παιδιά όσο και για νήπια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι πρόσβαση στα τραγούδια που τους αρέσουν. Χορέψτε προσπαθώντας να ακολουθήσετε τον παλμό της μουσικής με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να μιμηθούν τις κινήσεις που κάνετε.

Δραστηριότητες για Ανάπτυξη Λεξιλογίου

 • Πείτε τραγουδάκια μαζί: To τραγούδι μαζί με τα παιδιά είναι τόσο απλό και τόσο διασκεδαστικό! Είτε γνωρίζετε τους στίχους είτε όχι, δεν έχει σημασία, γιατί τα παιδιά θα περάσουν καταπληκτικά έτσι κι αλλιώς. Μέσα από τα τραγούδια δίνεται η ευκαιρία εκμάθησης καινούριων λέξεων με φυσικό τρόπο.

 • Διαβάστε βιβλία: Τα βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διεγείρετε τη φαντασία του παιδιού σας, ενώ του διδάσκετε νέες λέξεις, ποιηματάκια ή ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ζώα! Τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν και να συγκεντρώνονται. Εκτός από βιβλία με εικόνες μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλου τύπου βιβλία, όπως ένα κόμικ κατάλληλο για την ηλικια τους.

Δραστηριότητες για Εκμάθηση Σχέσης Αιτίας – Αποτελέσματος

 • Εξερευνήστε το κουτί με τα παιχνίδια: Μερικές φορές τα παιχνίδια που έχει ένα νήπιο είναι πολύ περισσότερα από ό, τι πραγματικά χρειάζεται. Ίσως κιόλας να μην έχει τύχει να παίξει με όλα όσα έχει. Ρωτήστε το παιδί σας με ποιο παιχνίδι θέλει να παίξει σήμερα. Μπορεί να διαλέξει κάτι νέο με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν, και να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό.

 • Παίξτε με το νερό: Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες για βρέφη 18 μηνών είναι να παίζουν με το νερό. Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και δώστε στο μωρό σας ένα πλαστικό κυπελλάκι. Αφήστε το να προσπαθήσει να γεμίσει μια παγοθήκη με αυτό. Παγώστε αν θέλετε το νερό και αφήστε το μετά να θαυμάσει το αριστούργημά του.

Δραστηριότητες για Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων

 • Φτιάξτε μπισκοτάκια: Αυτή είναι μια δραστηριότητα για βρέφη που θα απολαύσουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά! Μετρήσετε ένα ένα τα υλικά και τοποθετήστε τα στα σωστά σημεία για να τα έχετε έτοιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στη συνέχεια, πλάστε μαζί τη ζύμη. Όταν τελειώσετε, βάλτε τα στο φούρνο να ψηθούν και τέλος, απολαύστε τα! Μέσα από τη διάδραση ανάμεσά σας δένεστε περισσότερο και τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν οδηγίες.

 • Πηγαίνετε μια βόλτα: Απολαύστε έναν περίπατο έξω όπου θα παρατηρήσετε πολλά και διάφορα πράγματα στη φύση, όπως δέντρα, λουλούδια και ζώα. Η βόλτα με το μωρό σας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο μαζί του και εκείνο έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τον έξω κόσμο.Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page